Izberite jezik

elektro pirnat logo

Pokličite nas!

041-617-334

S pomočjo pametne inštalacije zagotovimo enostavno upravljanje z množico svetil in ostalih naprav v cerkvah, minimiziramo količino potrebnega dobljenja sten pri obnovi in varčno delovanje ogrevalnega sistema.

Cerkev je posebne vrste objekt, ki obstaja v takšni ali drugačni obliki že stoletja. Včasih so bili to preprosti objekti, kjer je bilo potrebno za njihovo uporabo prižgati nekaj sveč in odkleniti vrata. Danes je zgodba drugačna. Cerkve imajo razsvetljavo, ogrevanje, zračenje, protivlomni sistem, video nadzor, ...

Mežnarji so ljudje, ki so leta skrbeli za cerkve. Odklepali so vrata, poskrbeli, da je bila peč pravočasno zakurjena in opravljali podobna dela. Dandanes je zaradi hitrega tempa življenja in drugih dejavnosti, mežnarjev vse manj in pogosto je župnik tisti, ki skrbi za cerkev. Župniku zaradi njegovega natrpanega urnika pogostokrat zmanjka časa za upravljanje cerkve.

 

 

Pametna inštalacija v cerkvi poskrbi za avtomatizacijo in enostavno uporabo sistemov v cerkvi:

  • Razsvetljava, potrebna za različne tipe obredov, se lahko prižge s pritiskom na en gumb. Tako imate gumb za "Tedensko mašo", "Nedeljsko mašo", "Slovesno mašo" in za posamezen obred se prižgejo vse potrebne luči, z enim samim pritiskom na gumb. Danes se cerkve uporablja tudi za posebne priložnosti, kot so koncerti ali druge prireditve. Takrat se lahko razsvetljava prižge glede na potrebo. Preko LCD zaslona se lahko prižge ali ugasne vsaka luč posebej. Po koncu obreda, se lahko uporabi tipka "centralni izklop", ki izključi vse prižgane luči v cerkvi, tako je skrb, da ste kakšno luč pozabili prižgano, odveč.
  • Ogrevanje poleg udobja v cerkvi predstavlja tudi enega izmed večjih stroškov. S pomočjo pametnega termostata se lahko temperatura v cerkvi pred obredom dvigne in po obredu spusti. Tako ogrevanje deluje le kadar je to res potrebno. Ta funkcija lahko deluje po urniku, ki ga lahko uporabnik spreminja sam, tako je funkcija samodejna. Tudi kotlovnica je lahko popolnoma avtomatizirana (če je uporabljena peč na olje ali podobno). Peč deluje le, ko je to potrebno, morebitno napako na peči pa se takoj javi uporabniku.
  • Prezračevanje poskrbi, da je v cerkvi dovolj svežega zraka. CO2 senzorji merijo kvaliteto zraka v prostoru in po potrebi javijo, da je potrebno zračenje. Funkcija zračenja je lahko samodejna ali ročna.
  • Projekcijsko platno se lahko upravlja direktno preko stikala na orglah, tako lahko pevci sami po potrebi odprejo ali zaprejo platno.
  • Ozvočenje se lahko prižge v sklopu scen ali samostojno, odvisno od potrebe.
  • Alarm se samodejno vključi, ko se cerkev zaklene in izključi, ko se cerkev odklene.
  • Ključavnica (v primeru uporabe primerne električne ključavnice) se lahko samodejno odklene in zaklene. Funkcija je lahko ročna ali samodejna. Tako se lahko cerkev sama odklene naprimer pol ure pred jutranjo mašo.

 

Po sloveniji in tujini smo uspešno vgradili pametno inštalacijo že v več kot 9 cerkva in sistem se je izkazal za ekonomičnega, ter v veliko pomoč župniku pri obvladovanju vsakodnevne uporabe cerkve.